Tungelerwallen, verslagen werkdagen voorjaar 2017

Verslag zaterdag 18 maart 2017, Tungelerwallen “Bie Toos”.

rechts de mierenhoop, links de geringde boom, maar dat zie je niet. foto Frans.

Eveline en Frans waren er als eersten. Nog sterker, toen Frans aankwam had Eveline al wat takkenspul opgeruimd dat was blijven liggen na het zaagmiddagje voor de mieren. Frans had een nieuw idee, tenminste nieuw voor nu: de boom ringen die straks voor toch weer voor schaduw voor de mieren zal gaan zorgen. We waren eigenlijk weer van het ringen afgestapt. Het is voor mens en boom niet echt plezierig. Voor de mens vanwege het destructieve gezicht, voor de boom vanwege de langzame dood. Maar Arno had met ons contact opgenomen. Arno is van de insecten en is in de eerste tijd van de Werkgroep Tungelerwallen actief geweest in onze groep. Hij heeft me ervan overtuigd dat juist het langzaam achteruit gaan van de boom het mogelijk maakt voor solitaire bijtjes en wespjes om hun nestgaatjes in het hout te maken. Voorwaarde: de uitverkoren boom moet wel een aantal uren zon per dag krijgen. Omdat er erg zeldzame bijtjes en wespjes voorkomen op de Tungelerwallen, zijn deze soorten ook doelgroep voor onze werkgroep. We gaan het ringen van bomen dus zo hier en daar maar weer eens proberen. De boom bij het mierennest dan maar als eerste.

foto na het werk. foto Frans. Vergelijk met de foto die nu nog bij activiteiten staat

Toen we daar klaar waren, kwam Henk eraan. Met zijn drieën zijn we naar de volgende werkplek gegaan: de dennetjes die op de korstmossenvlakte wel erg hard gegroeid waren. Daardoor komen de vaak zeldzame korstmossen in het gedrang, en ook die zijn doelgroep voor ons. We hebben hier de dikkere stammetjes laten staan. Het stukje moet geen crossbaantje worden. Opvallend was hoeveel de dennetjes in de breedte waren gegroeid. Eveline zag het als eerste: iemand had al de toppen eruit geknipt. Zeer bewust gedaan, leek. De toppen waren zelfs netjes opzij gelegd. We hebben geen idee wat de achtergrond van deze actie is geweest. Voor het behoud van de korstmossen is het in ieder geval geen goede actie. We hebben dus op tijd kunnen ingrijpen.

Frans Smit, 24-03-2017

Verslag donderdag 16 maart 2017, zaagmiddagje “Bie Toos”.

Jo en Tom bijna klaar met het werk voor de mierenhoop. foto Frans.

Jan en Frans hebben eerst de takken “Bie René” opgeruimd die gisteren waren blijven liggen. Daarna togen ze naar de mierenhoop “Bie Toos”. Even daarna kwamen daar Jo en Tom aan. Die zouden met hun grote zaag een paar dennen weghalen, zodat de mieren meer zon op hun hoop zouden kunnen krijgen. Dat werd nog even spannend, omdat ze de zaag niet goed aan de praat kregen. Maar, alles kwam goed, en er zijn twee dennen omgezaagd. Meer moet ook niet, want anders wordt de verandering voor de mieren misschien te groot. Ook deze keer moesten we wat takken laten liggen voor een volgende werkdag. Maar dat komt goed.

Frans Smit, 20 maart 2017.

Verslag woensdag 15 maart 2017, zaagmiddagje "Bie René".

Met zijn tweeën hadden we toch heel wat materiaal bij ons. En is er navenant werk verzet. foto Frans.

Het was nog steeds prachtig voorjaarsweer. Het wordt langzamerhand echt tijd om rekening te houden met broedende vogeltjes en andere beestje die zich aan het voortplanten zijn. Daarom hadden we deze week twee zaagdagen met de grote zagen ingelast. Vandaag wilden we met Ad een paar dennen omzagen die wat te groot waren om het met de handzagen te doen. We hadden dat de scouts al beloofd in het najaar toen we aan de ingang “Bie René” de bramen uitgestoken hebben. Niet echt lekker om daar bramen te hebben. Het is er door de bomen met hun uitval van naalden voedselrijker, en dan krijg je dat. Hei is beter, en die probeert er al doorheen te komen.

We bleven met zijn tweeën. Kan zo wel eens gebeuren. Maar ook dat hebben we gered, zei het dat we niet alle takken opgeruimd hebben. We hebben vier dennen omgezaagd, klein gemaakt en afgevoerd. Klaar voor deze dag.

Frans Smit, 20 maart 2017.